Vezměte své koně k vodě.

05.01.2010 20:49

 Je léto,horko,kam s koňmi přes den,když na jejich očích vidíme že si myslí že jsme se zbláznili když pro ně přijdeme do výběhu,kde si v nejteplejších hodinách dne dřímají někde pod stromy nebo v přístřešku.
Tak jakou jim udělat radost ?
Ideální je samozřejmě,pokud máte někde poblíž řeku,jezero,nebo rybník,.Pokud ne,tak alespoň potok,protože stojí za to si třeba jen na čtvrt hodiny stoupnout do vody a namočit kopyta,která v tomto horkém a suchém počasí potřebují nasát vlhkost . A ta čtvrthodina někde pod stromy nebo v lese v chladivém potůčku je nejen zdravá,ale i moc příjemná.
Jestli ale máte v dosahu hlubší vodu,je to skvělá příležitost jak udělat radost sobě i koním.
Navíc zabijete dvě mouchy jednou ranou,protože plavání je pro koně i skvělý kondiční trénink.Mimochodem,těch much zabijete po cestě asi ještě mnohem víc.Těch co štípou,No ale to už,bohužel k létu také patří.
Pokud jste s koněm ještě neplavali,tak bych si dovolil napsat pár svých zkušeností z posledních let,kdy spoustu svých letních vyjížděk trávím cestou k vodě a zpátky.

Koně plavat umí a plavou rádi.Pokud to ještě nikdy nedělali,musíte jim ukázat že to nic není a že se nemají čeho bát.Předpokládá to samozřejmě že máte důvěru svého koně a on má vaši. Ale to je nakonec základ jakékoliv činnosti,kterou s koněm provozujeme.
Vezměte si koně na ohlávce na dlouhé vodítko a běžte před ním do vody.Pokud nebude chtít,vyvíjejte trpělivý ,jemný,ale důsledný tlak.Jakmile se podvolí a udělá k vám vstřícný krok,ihned jej odměňte povolením tlaku.Krok k vám a do vody mu musí být příjemný.Ale koně voda láká a půjde do ní rád.Ve chvíli,kdy se kůň odhodlá opustit dno a začne plavat,měli byste být před ním na dlouhém vodítku a celkem jakýmkoliv stylem se poměrně rychle pohybovat po hladině,protože kůň umí plavat dost rychle.

Pokud bude mít tendenci se obracet zpět ke břehu,volejte ho k sobě a korigujte jeho směr tahem za vodítko.Pokud vás doplave,pusťte ho na kruh okolo vás.Pokud připlave k vám,hlídejte si jen aby se vaše nohy nedostaly pod něj.Nastavte mu tvář a své tělo nechte za sebou.Brzy poznáte,že pokud kůň nedělá prudký obrat,můžete klidně normálně „šlapat vodu“.Když se rozhodnete vrátit se s ním ke břehu,nechte jej okolo vás opsat kruh a pak se připravte,že poplavete ke břehu zrychleným tempem,Můžete se chytit hřívy,já to poslední dobou řeším úchopem ocasu. To mi přijde pohodlnější a taky míň svému koni překážím.Pokud ale chcete hned z vody vyjet na koni,je lepší ta hříva.Od ocasu to nestihnete.Pozor.Nikdy na koni neseďte když plave.
Mohli byste ho potopit.V každém případě mu bude příjemnější,když bude mít při plavání maximální volnost.Někteří koně si někdy do vody i lehají.
Když pak vylezete z vody,kůň si většinou bude hledat místo kde se nejlíp vyválet.Písek mu udělá největší radost,ale pokud není k dispozici, nepohrdne ani trávou.

No a když už mluvíme o trávě a o radosti,po koupeli potěšíte koně asi nejvíc pokud je necháte oschnout na nějaké šťavnaté louce.
Ještě jedno doporučení.Koňské koblížky se ve vodě za malou chvíli rozpustí a klesnou ke dnu,kde se o jejich zbytky rádi postarají různí vodní živočichové.Pokud ale zůstanou na břehu,měli byste je uklidit alespoň někam dál do houští.Projevíte tak ohled k jiným,kteří se do těchto míst přijdou koupat po vás.A dokonce třeba ani nemají koně.

Tak krásné léto a užívejte si ho s vašimi čtyřnohými kamarády plnými doušky.

 

napsal Václav Vydra, vyšlo v časopise Koně a hříbata.